„Materia Magica“ kosmosai: lėlių teatras suaugusiesiems? Būna ir taip

2023, balandžio 26 0 komentarų

Jau gegužės 2–7 d. Klaipėdoje vyks tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“. Tarptautinis lėlių teatro festivalis, organizuojamas nuo 1997 m. ir anksčiau vadinęsis „Karakumų Asilėlio“ vardu, per šiuos beveik tris dešimtmečius Klaipėdos miesto gyventojams ir svečiams parodė daugybę spektaklių. Per šią beveik tris dešimtmečius trunkančią kelionę pasimatė, kaip kinta lėlių teatro laukas, vis drąsiau pas save įsileisdamas daugybę kitų žanrų – šokį, judesį, tapybą, fizinį teatrą, kiną. Sporadiška menų sintezė, anksčiau buvusi išskirtinai ryškiu blykstelėjimu tradiciniame lėlių teatro kontekste, šiandien jau nieko nebestebina. Taip plečiantis lėlių teatro kosmoso riboms šiemet organizatoriai kvies apmąstyti, o kas lėlių teatras yra dabar? Ką galime vadinti jo gravitaciniu centru, aplink kurį ir sukasi viso šio rafinuoto meno pavyzdžiai, nerimastingai bandantys išsprūsti į kitas galaktikas?

Per šiuos beveik tris dešimtmečius festivalis atsinešė ir lėlių teatro suaugusiesiems patirtį bei tradiciją. Neretai lėlių teatras vis dar siejamas su išskirtinai vaikų auditorijoms subalansuotu teatru, tačiau, kaip ir kas kartą, taip ir šiemet festivalio organizatoriai turi gerų naujienų – lėlių teatro visatoje yra vietos ir suaugusiesiems. Šiais metais suaugusieji festivalyje turės galimybę pamatyti tikrų lėlių teatro žvaigždžių darbus: Natachos Belovos ir Teresitos Iacobelli, Ari Tepebergo, Jono Klinkenbergo, Michal Svironi, Gintarės Radvilavičiūtės, Matija Solce, Natalia Sakowicz ir kitų tarptautinio įvertinimo bei pripažinimo sulaukusių kūrėjų spektaklius. Nevaikiškai nevaikiškomis temomis – bus kalbama apie beprotystę, Holokaustą, į karą išėjusiuosius, giminės istoriją, praradimą, vienatvę, toksiškus santykius ir priklausomybę. Kviečiame susipažinti išsamiau.

Plona riba tarp proto ir beprotystės

Gegužės 4 d. 20.00 val. Klaipėdos miesto savivaldybės kultūros centre „Žvejų rūmai“ vyks „Belova & Iacobelli Company“ (Belgija) lėlių spektaklis „LOCO“. Spektaklį „LOCO“ įkvėpė rusų rašytojo N. Gogolio apysaka „Pamišėlio užrašai“, paties Gogolio gyvenimas ir psichikos liga, o iš dalies ir mūsų pačių patirtys. N. Gogolio „Pamišėlio užrašai“ – tai absurdiškas pasakojimas apie ploną ribą tarp proto ir beprotybės. Gogolis – gan prieštaringa asmenybė: būdamas ukrainietiškų šaknų, galiausiai atmetė visa, kas susiję su jo gimtąja vieta ir šaknimis, ir tapo rusiškos kultūros, gyvenimo būdo, imperialistinio mąstymo būdo puoselėtoju. Vis dėlto, kaip kartais nutinka, jo kūryba pralenkė gyvenimą, o savo kūryboje jis atskleidė ir dekonstravo tokį mąstymo būdą, kuris yra viena šiuo metu Europą niokojančio karo priežasčių. 

Gegužės 5 d. 20.00 val. Vilniaus teatro „Lėlė“ (Lietuva) judesio ir lėlių spektaklis „Pasirinkimas“. Editos Eger knygos „Pasirinkimas“ įkvėptame spektaklyje per judesį, šokį, prisiminimų nuotrupas, lėles siekiama papasakoti istoriją moters, savo akimis mačiusios nesuvokiamą žmonijos žiaurumą, ilgus metus slėpusios savyje prisiminimus ir ilgainiui supratusios, kad tikroji laisvė, tikrasis išsivadavimas iš kalėjimo įvyks tada, kai ji išdrįs sugrįžti ten, iš kur daugelis nebegrįžo… Tai – mūsų visų istorija. Žmonių, patyrusių sunkių išgyvenimų, žmonių, negalinčių paleisti praeities vaiduoklių, žmonių, kenčiančių nuo savo pačių minčių kalėjimų, istorija.

Gegužės 6 d. 21.00 val. Liublianos lėlių teatras (Slovėnija) lauks visų spektaklyje „Tamsus kambarys“. Muzikinis objektų spektaklis, įkvėptas H. K. Anderseno pasakos „Alavinis kareivėlis“, tiria objektų savybes, čia jie atgyja savo pirmykšte forma. Šis spektaklis, visai kaip Andersenas, savo kareivėlį-žiūrovą supažindina su žemės, oro, vandens ir ugnies stichijomis, perkeldamas jas į fotografijos studiją, į tamsųjį kambarėlį, kur objektai, animatoriai ir žiūrovai palieka prisiminimus apie įvykius iš savo miestų ir iš Anderseno pasakų. Vėliau šie prisiminimai tiesiog atgyja prieš mūsų akis ir sukuria naujų santykių. Jie atsiduria tarp granito grindinio plokščių, alavinių šaukštų, išmestų skardinių ir varžtų. Pažvelkite į pasaulį alavinių kareivėlių, kurie niekada nenorėjo tokiais tapti, akimis.

Apie mus ir žmones aplinkui – esančius ir buvusius

Gegužės 5 d. 14.00 ir 18.00 val. žiūrovai laukiami „Figurentheater Wilde & Vogel“ (Vokietija), „Golden Delicious“ (Izraelis, Prancūzija) spektaklyje „Dulkės“. „Kaip aš tapau tuo, kas esu, kas yra kiti ir kaip mes galime užmegzti ryšį?“ Keturi skirtingoms meninės raiškos formoms atstovaujantys menininkai susibūrė tam, kad papasakotų istorijų. Pradėję nuo asmeninių prisiminimų, šeimos pasakojimų ir svajonių, jie išryškina visus mus vienijančias ir skiriančias akimirkas. Lėlių ir objektų teatrą, judesį ir pasakojimą lydi bei persmelkia muzikos ir dainavimo dermė. Šiame spektaklyje laikas ir erdvė sustoja, o mūsų asmeninių ir kolektyvinių istorijų „didieji sprogimai“ bei „juodosios skylės“ sujungiami, kad susidurtų su dabartimi. „Pasakojimo aktas“, tyrinėjamas šiame kūrinyje, sujungia įvairias galimybes: nuo solo pasirodymo iki polifoninio dviprasmiškumo.

Kabaretas aktorei, baltos drobės lėlėms ir dažams – gegužės 6 d. 19.00 val. Michal Svironi (Izraelis) spektaklis „Carte Blanche“. Michal Svironi sujungia dailę ir teatrą, kad sukurtų savitą scenos kalbą, kurią pati vadina „tapybos teatru“. Spalvingame išsiskyrimo koliaže ji plačiais dažų potėpiais atgaivina kadaise jai įspūdį palikusius žmones. Prisikėlę iš numirusiųjų, jie užpildo sceną kaip makabriška minia. Kiekviena figūra pati savaime yra kūrinys, perėjęs per įvairias dimensijas, kad papasakotų savo istoriją. Stebint šį trapų, daug kartų aprėpiantį, nuotaikingą ir tuo pačiu poetišką koliažą kyla klausimas: kas lieka iš mūsų praeities ir ką paliksime po savęs? Ir ar apskritai įmanoma būti „švaria lenta“?

Gegužės 7 d. 18.00 val. festivalį užbaigs Natalia Sakowicz (Lenkija) ir jos lėlių monospektaklis „Romanas“. Pasitelkusi žmogaus dydžio lėlę, elektroninę muziką ir šiuolaikinį šokį, menininkė pasakoja istoriją apie toksiškus santykius, vidinės tuštumos ir vienatvės jausmą, sunkumus priimti savo kūną ir polinkį į priklausomybę. „Pažadu, kad leisimės į nuotykį, kad patirsime tai, kas nepažinta. Tu nežinai, kas tavęs laukia. Pabėk nuo savo pilko gyvenimo ir leiskis su manimi ten, kur geriau, kur maloniau, kur gali padaryti ir pajusti daugiau. Atsipalaiduok. Dėl nieko nesijaudink. Slapčiausias tavo svajones paversiu realybe. Ko tu trokšti? Palengvėjimo? Laisvės? Stiprybės? Viską tau duosiu, tik čiupk mane, tvirtai suspausk ir nusivesk namo. Dinkim iš čia. Čin čin! Už meilę! Už mus!“

Tarptautinis lėlių teatro festivalis „Materia Magica“ – jau kitą savaitę įvairiose Klaipėdos erdvėse ir teatruose. Šioje skirtingoje temų, siužetų, formų, turinių, menų galaktikoje kiekvienas turės galimybę atrasti sau artimiausią pasaulį. Daugiau informacijos apie festivalį – www.materiamagica.lt arba festivalio feisbuko paskyroje: Materia Magica / Lėlių teatro festivalis / Puppet Theatre Festival.

Iki pasimatymo!